категория 2 звезди
къща за гости Петра

Велико Търново
 

категория 3 звезди
хотел Зелената Къща

Бургаски минерални бани
 

категория 4 звезди
хотел Янакиев

Боровец
  начало  намери хотел за: бизнес пътуване | на планина | на море | на село | културен туризъм | СПА хотели

Какво се крие зад звездите?

  Когато ползваме услуги от места за настаняване, хотели, мотели, къщи за гости, пансиони, вили и т.н. или заведения за хранене и развлечения, всички те, гордо ни посрещат с информация за "звездите" които притежава обекта (или свенливо крият табелата в някой забутан ъгъл).
  Какво се крие зад категорията на даден обект и какъв е минимума от условия и услуги който трябва да очакваме от съответния обект и без който той не би могъл да функционира като такъв? Отговор на всички въпроси дава "Наредба за категоризиране на туристическите обекти"

  Туристическите обекти, подлежащи на категоризиране в Република България съгласно "Наредба за категоризиране на туристическите обекти" са:

 • средствата за подслон - хотели, мотели, вилни и туристически селища;
 • местата за настаняване - пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги;
 • заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове;

  Средствата за подслон и местата за настаняване се категоризират в следните категории:

 • хотели: от 1 до 5 звезди;
 • мотели: от 1 до 3 звезди;
 • вилни селища: от 3 до 5 звезди;
 • пансион: от 1 до 3 звезди
 • семейни хотели: от 1 до 3 звезди;
 • вили: от 3 до 5 звезди;
 • къщи: от 1 до 3 звезди;
 • бунгала: от 1 до 2 звезди;

  Категоризирането на обектите може да бъде извършено от кмета на общината или от министъра на икономката. В различните групи места за настаняване, кмета на общината може да определи категория до трета включително, а министъра на икономиката може да определи всички възможни категории съгласно групата в която попада обекта.

  Категорията на даден туристически обект се определя в съответствие с минималните изисквания за:

 • изграждане на обекта;
 • обзавеждане;
 • обслужване;
 • предлаганите услуги на територията на обекта;
 • квалификацията и езиковата подготовка на персонала на обекта.

  Категорията която получава съответния обект се определя за срок от 3 години, като този срок може да бъде подновен максимум за още 2 години. След изтичане на този срок обекта трябва да премине отново процедурата за категоризация и да покрие нужните изисквания.

  Основните изисквания на които трябва да отговарят обектите са дадени в приложенията на наредбата за всяка категория. Добре е да се познават основни моменти от нея, за да знаем какво трябва да очакваме от дадено място и какво определено няма да ни бъде предложено за обект от съответната категория. Посочените изисквания са минималните които трябва да бъдат покрити и в някои от предлаганите условия и услуги обект от по-ниска категория може да отговаря на изискванията за по-висока категория.

  От категория 2 звезди обектите трябва да притежават самостоятелен вход за заведенията за хранене и развлечения, от категория 3 звезди трябва да притежават отделен вход за персонала, а от категория 4 звезди входа трябва да е с козирка минимум 4,5 метра височина и самостоятелен вход за конферентната и други зали. За обектите 4 и 5 звезди се изисква контролен пост на входа.

  Хотелите 4 и 5 звезди трябва да притежават стълбище за персонала, а ширината на коридорите е в зависимост от категорията и започва минимум от 1,50 при двустранно застрояване за категория 1 звезда, до минимум 1,80 при категория 5 звезди.

  Височината на стаята, както и площта на санитарният възел, широчината на входното антре също имат минимални стойности за всяка категория.

  Фоайето на хотела е в зависимост от броя на леглата и трябва да осигурява минимум 0,6 квадратни метра за всяко налично легло.

  Регламентирани са минимални изисквания за налични помещения за персонала както тяхната площ.

  Лоби бар задължително трябва да притежават обектите от категории 3 до 5 звезди, а хотелите категория 4 и 5 звезди трябва да предлагат на своите гости и басейн, фитнес зала, солариум и сауна. Морските хотели от категория 3 звезди трябва да притежават и детски басейн.

  За всички категории в стаята леглата трябва да са с размери минимум 1 х 2 метра с нощно шкафче, да предлагат комбинирана маса (писалище) а от категория 3 звезди и салонна масичка с минимум 1 брой фотьойл за единична стая и 2 броя за двойна.

  За всички категории се изисква багажник и нощни лапи с насочено осветление. От категория 3 звезди в стаята трябва да има: тюлени пердета, мини бар, телевизор, стенно художествено произведение, ваза, папка с рекламни материали и указател "Почистете" и "Не безпокойте".

  За категория 4 звезди трябва да има и обезопасен сешоар, козметично огледало, халати и чехли за еднократна употреба,  алармен сигнал в санитарния възел, лампион. Подмяната на спално бельо и кърпи се извършва минимум на 3 дни за категория 1 и 2 звезди, 2 дни за категория 3 звезди и 1 ден за категория 4 и 5 звезди по желание на госта.

  От категория 3 звезди гостите трябва да бъдат посрещани от портиер в подходящо облекло, багажа да се поеме от пиколо което да изчака регистрирането на госта и да го придружи до хотелската стая. Всички длъжностни лица трябва да бъдат с подходяща униформа или работно облекло и отличителен знак.

  В наредбата са регламентирани и почти всички аспекти от обслужването на гостите в заведенията за хранене. Така например, от категория 2 звезди сервитьорът изчаква и наблюдава отстрани на масата клиентът да направи своя избор (като при необходимост му помага) и приема поръчката. За категория 5 звезди трябва да има отделни сервитьори за храна и за напитки. Сервитьорът за напитки извършва декантиране на отлежалите червени вина.

  Изпълнението на поръчката в заведенията за хранене трябва да става за студени предястия, салати и аперитиви до 10 минути за категории 5 и 4 звезди и до 15 минути за категории 3 и 2 звезди, а за останалите ястия и напитки до 20 минути. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология за която е необходимо повече време, сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави, а времето трябва да е отразено в менюто.

  Приборите и чашите се донасят на поднос, застлан с чиста платнена салфетка, и се сервират пред клиента съобразно направената поръчка и по реда на консумацията.

  Пепелници с повече от 3 угарки, а за категории 5 и 4 звезди - с повече от 1 угарка, се заменят с чисти.

  За всички изисквания към обектите предлагащи туристически услуги се запознайте с "Наредба за категоризиране на туристическите обекти".

Допълнителна полезна информация можете да намерите в следните връзки:

време: 0.0055 s. | хотел | RSS | обратна връзка | © list-hotel.com